fbpx

Hoe werken zonnepanelen en hoe worden ze geïnstalleerd?

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Ze werken door het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Hieronder leggen we uit hoe zonnepanelen werken en hoe ze geïnstalleerd worden.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die aan elkaar zijn verbonden. Elke zonnecel bestaat uit een laag silicium die is bedekt met een dunne laag fosfor en boor. Dit creëert een elektrisch veld dat wordt geactiveerd wanneer zonlicht op het paneel valt. De energie van het zonlicht wordt geabsorbeerd door de zonnecellen en omgezet in gelijkstroom (DC) elektriciteit.

De gelijkstroom die door het paneel wordt geproduceerd, wordt vervolgens omgezet in wisselstroom (AC) elektriciteit door een omvormer. Wisselstroom is de vorm van elektriciteit die we in huis gebruiken. De omvormer zorgt ervoor dat de geproduceerde energie direct gebruikt kan worden, of wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van de locatie en de specifieke vereisten van het project. De meeste zonnepanelen worden op daken gemonteerd. Voordat de panelen geïnstalleerd worden, moet er eerst een evaluatie van het dak worden uitgevoerd om te bepalen of het geschikt is voor de installatie.

Als het dak geschikt is, worden de zonnepanelen geplaatst op een montagesysteem dat aan het dak wordt bevestigd. De montagesystemen worden bevestigd aan de dakbalken en zorgen voor een veilige en stevige installatie.

Na het monteren van de panelen, worden ze aangesloten op een omvormer die op een geschikte locatie in huis wordt geïnstalleerd. De omvormer wordt aangesloten op de meterkast en zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit wordt omgezet in wisselstroom.

Tot slot moet de installatie worden geïnspecteerd en goedgekeurd worden door een erkende installateur. Als alles goed is geïnstalleerd en geïnspecteerd, kan je genieten van de voordelen van zonne-energie.

Kortom, zonnepanelen werken door het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Door zonnepanelen te installeren, kan je bijdragen aan een duurzame energiebron en besparen op je energiekosten. Het installatieproces van zonnepanelen is relatief eenvoudig en kan in de meeste gevallen binnen een dag worden voltooid.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nieuwste berichten

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de energie transitie.