fbpx

Vaak gestelde vragen

We sommen onze vaak gestelde vragen graag voor je op.

Vraag in de kijker

Wanneer rendeert mijn zonnepanelen installatie?

De rendabiliteit van een zonnepaneleninstallatie in België hangt van verschillende factoren af, zoals de initiële investeringskosten, de opbrengst van de zonnepanelen, de elektriciteitsprijzen en eventuele subsidies of belastingvoordelen. 

Opmerking

Onze energieconsulenten berekenen graag voor u de huidige terugverdientijd.

FAQ

Vaak gestelde vragen

Vragen over zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type paneel, het merk, het vermogen, de grootte van het systeem en de installatiekosten. Bij Solarized bieden we op maat gemaakte offertes aan die zijn aangepast aan de behoeften van elke klant.

Als vuistregel kan worden gesteld dat de prijs van een zonnepaneel systeem varieert tussen de €1,50 en €2,50 per wattpiek. Dit betekent dat een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen met een vermogen van 330 wattpiek per paneel, tussen de €4.950 en €8.250 kost.

Houd er rekening mee dat deze prijzen exclusief BTW zijn en dat er mogelijk nog andere kosten zijn, zoals het vervangen van het dak of het upgraden van de elektrische installatie van uw huis. Onze adviseurs kunnen u helpen deze kosten te berekenen en een op maat gemaakte offerte op te stellen.

Een zonnepanelen installatie kan zeer rendabel zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat de tijd die nodig is om de investering terug te verdienen, afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de prijs van elektriciteit, de grootte van het systeem, het verbruikspatroon en het tarief dat u ontvangt voor de opgewekte elektriciteit.

Als vuistregel kan worden gesteld dat een gemiddelde zonnepanelen installatie tussen de 7 en 10 jaar kan worden terugverdiend. Dit kan echter variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Bij Solarized bieden we geavanceerde software aan om uw rendement te berekenen en u te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de aankoop van een zonnepanelen installatie.

Het rendement van een zonnepanelen installatie gaat echter verder dan alleen de terugverdientijd. Het is belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen niet alleen uw energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst door de uitstoot van CO2 te verminderen. Bovendien kunt u in sommige gevallen profiteren van subsidies of belastingvoordelen die de aankoop van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken.

Onze adviseurs bij Solarized kunnen u helpen bij het berekenen van de terugverdientijd en de andere financiële voordelen van zonnepanelen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bij Solarized werken énkel gecertificeerde installateurs die de installatie van uw zonnepanelen verzorgen. Onze installateurs hebben de juiste kennis en expertise om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd en optimaal presteren.

Onze installateurs worden zorgvuldig geselecteerd op basis van hun ervaring en kwalificaties. Ze hebben de benodigde certificaten en trainingen gevolgd om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van de laatste technologieën en veiligheidsvoorschriften.

We werken alleen met lokale installateurs, waardoor we de kwaliteit van de installatie kunnen waarborgen en de klantenservice kunnen verbeteren. Dit betekent dat u altijd een lokale contactpersoon heeft voor vragen of ondersteuning.

Onze installateurs zorgen niet alleen voor de installatie van uw zonnepanelen, maar ook voor het testen en in bedrijf stellen van het systeem. Bovendien geven ze u advies over het onderhoud en de optimale prestaties van uw zonnepanelen systeem.

Bij Solarized zorgen we ervoor dat de installatie van uw zonnepanelen vakkundig en efficiënt wordt uitgevoerd. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze installatiepartners en de installatieprocedure.

De duur van de installatie van uw zonnepanelen systeem kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kan worden gesteld dat een gemiddelde installatie tussen de 3 en 4 uren duurt. Als het om een installatie gaat van 40+ panelen, is het dan mogelijk dat de installatie twee dagen duurt.

Bij Solarized zorgen we ervoor dat de installatie van uw zonnepanelen snel en efficiënt wordt uitgevoerd, zonder in te leveren op de kwaliteit van het werk. Onze installateurs hebben de juiste kennis en expertise om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd en optimaal presteren.

Voordat de installatie begint, zal onze adviseur samen met u de locatie van de installatie beoordelen en de details van het project bespreken, zodat u een idee heeft van wat u kunt verwachten. We streven ernaar om de installatie op een moment te plannen dat het voor u het meest geschikt is en we werken snel en efficiënt om de overlast voor u tot een minimum te beperken.

Na de installatie zorgen we ervoor dat uw zonnepanelen systeem grondig wordt getest en gecontroleerd, om ervoor te zorgen dat het goed werkt en voldoet aan onze hoge kwaliteitsstandaarden. Onze installateurs geven u ook advies over het onderhoud en de optimale prestaties van uw zonnepanelen systeem.

Bij Solarized begrijpen we dat uw tijd waardevol is en daarom zorgen we ervoor dat de installatie van uw zonnepanelen zo snel en efficiënt mogelijk verloopt, zonder in te leveren op kwaliteit en service. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze installatieservice.

Bij Solarized gebruiken we hoogwaardige zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. In de meeste gevallen hebben onze zonnepanelen een levensduur van 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat uw zonnepanelen gedurende deze periode optimaal blijven presteren en u kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie.

De levensduur van uw zonnepanelen kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de installatie, het weer en de omgevingsfactoren. Het is belangrijk om uw zonnepanelen systeem regelmatig te laten inspecteren en onderhouden om ervoor te zorgen dat het optimaal blijft presteren.

Onze adviseurs kunnen u adviseren over het onderhoud en de levensduur van uw zonnepanelen systeem en u helpen bij het kiezen van de beste zonnepanelen voor uw specifieke situatie. We werken alleen met gerenommeerde fabrikanten die zonnepanelen produceren die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en die zijn ontworpen om lang mee te gaan.

Bij Solarized streven we ernaar om u te voorzien van zonnepanelen van hoge kwaliteit die optimaal presteren gedurende vele jaren. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze zonnepanelen en de levensduur ervan.

Ja, het is belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Vuil, stof, vogeluitwerpselen en andere verontreinigingen kunnen zich ophopen op het oppervlak van uw zonnepanelen en de prestaties van het systeem verminderen. Als gevolg hiervan kan uw zonne-energieproductie afnemen en loopt u het risico om geld te verliezen.

Bij Solarized raden we aan om uw zonnepanelen minstens één keer per jaar te laten schoonmaken. Dit kan het beste worden gedaan door een professionele serviceprovider die ervaring heeft met het reinigen van zonnepanelen. Onze adviseurs kunnen u adviseren over de beste manier om uw zonnepanelen schoon te maken en een onderhoudsschema opstellen dat past bij uw specifieke situatie.

Als u besluit om zelf uw zonnepanelen schoon te maken, moet u voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat u de juiste reinigingsmiddelen en hulpmiddelen gebruikt om schade aan de panelen te voorkomen. Het is ook belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de zonnepanelen niet schoon te maken als de panelen nog warm zijn of als er direct zonlicht op de panelen schijnt.

Bij Solarized streven we ernaar om u te voorzien van hoogwaardige zonnepanelen die optimaal blijven presteren. Neem contact met ons op voor meer informatie over ons onderhoudsservice en onze adviezen voor het schoonmaken van uw zonnepanelen.

Met ons full omnium pakket krijgt u een jaarlijkse schoonmaakbeurt, ieder jaar!

Hoewel een zuidgericht dak ideaal is voor het opwekken van zonne-energie, is het niet altijd noodzakelijk voor een succesvolle installatie van zonnepanelen. Bij Solarized hebben we ervaring met het installeren van zonnepanelen op daken die naar het oosten of westen gericht zijn en die nog steeds optimale prestaties leveren.

Onze adviseurs zullen uw dak inspecteren en beoordelen of het geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Ze zullen rekening houden met de oriëntatie van uw dak, de hellingshoek, de beschikbare ruimte en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de prestaties van uw zonnepanelen systeem.

Als uw dak niet ideaal gericht is, kunnen we nog steeds een oplossing vinden om uw zonnepanelen op de meest optimale manier te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een andere bevestigingsmethode of door het plaatsen van zonnepanelen op een andere locatie op uw terrein.

Bij Solarized streven we ernaar om u te voorzien van zonne-energiesystemen die maximaal rendement opleveren. Neem contact met ons op voor meer informatie over de installatie van zonnepanelen en hoe we u kunnen helpen om zonne-energie te benutten, zelfs als uw dak niet naar het zuiden is gericht.

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder uw energieverbruik, de grootte van uw dak, de oriëntatie van uw dak en de efficiëntie van de zonnepanelen die u selecteert.

Bij Solarized voeren onze adviseurs een gedetailleerde analyse uit van uw energieverbruik en de eigenschappen van uw dak om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om aan uw energiebehoeften te voldoen. We zullen rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die uw dak ontvangt gedurende het jaar, de hoek van uw dak, eventuele schaduw van bomen of gebouwen, en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de prestaties van uw zonnepanelen systeem.

Als algemene richtlijn raden we meestal aan om tussen de 10 en 20 zonnepanelen te installeren voor een gemiddeld huishouden in België. Dit aantal kan variëren afhankelijk van uw specifieke situatie.

Het is ook belangrijk om op te merken dat u niet noodzakelijk al uw energiebehoeften met zonne-energie hoeft te dekken. Als u niet genoeg ruimte heeft voor voldoende zonnepanelen om al uw energiebehoefte te dekken, kunt u nog steeds profiteren van een deel van de energieopwekking van uw zonnepanelen.

Bij Solarized zullen we samen met u werken om een zonnepanelen systeem te ontwerpen dat past bij uw specifieke energiebehoeften en budget. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en hoe we u kunnen helpen bij het ontwerpen van een systeem dat past bij uw behoeften.

Vragen over een thuisbatterij

Neen. Om in aanmerking te komen voor de premie 2021 moet:

  • de thuisbatterij geplaatst en gekeurd zijn in 2021,
  • er een digitale meter aanwezig zijn in 2021 én
  • de premie aan de hand van een volledig dossier uiterlijk op 31.12.2021 aangevraagd zijn.

Is de levering of de plaatsing van uw thuisbatterij of digitale meter uitgesteld tot 2022, dan zal u pas in 2022 de premie voor de thuisbatterij kunnen aanvragen. In 2022 bedraagt de premie max.1725 euro, max 40% van de factuur incl. btw (tegenover max. 2550 euro, max. 40% van de factuur incl. btw in 2021).

 

 

De kostprijs van een batterij wordt vooral bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. De capaciteit van de huidige thuisbatterijen start al vanaf 2 kWh en loopt op tot meer dan 10 kWh. 

Essentieel is dat u uw stroomgebruik en opslag afstemt op uw stroomproductie. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 10 kWh per dag. Omdat zonnepanelen tijdens zonnige periodes een groot deel van uw elektriciteitsbehoefte dekken en de batterij dan niet ontladen wordt, kan de thuisbatterij het best kleiner gedimensioneerd worden.  

Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. 

Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst.  Een batterij gaat gewoonlijk 10 tot 20 jaar mee en is vooral bruikbaar voor dagopslag (cycli van een aantal uren), maar zeker niet voor seizoensopslag (om een teveel aan stroom opgewekt in de zomer voor de winter bij te houden).

Over het algemeen is een kleinere thuisbatterij iets duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh een richtprijs van 5.000 tot 8.000 euro en een batterij van 14 kWh is de richtprijs zo’n 10.000 euro. Deze prijzen zijn inclusief 6% btw en plaatsing (btw-tarief voor plaatsen thuisbatterij in woning jonger dan 10 jaar bedraagt 21%).

Ja. Je kan de premie voor thuisbatterijen combineren met de premie voor zonnepanelen.  

 

 

Een elektrische wagen is eigenlijk een ‘batterij op wielen’.  Wie zijn wagen slim oplaadt als er veel zon is, heeft wellicht maar een beperkte meerwaarde aan een thuisbatterij.   

Is het niet mogelijk om overdag stroom van de zonnepanelen in uw autobatterij op te slaan, dan kan een thuisbatterij wel interessant zijn. Vooral om in het elektriciteitsverbruik van uw huishouden te voorzien als er geen of weinig zon is. U zou dan ook uw elektrische auto ’s avonds (gedeeltelijk) kunnen opladen met stroom van de zonnepanelen, vanuit de thuisbatterij. Hou er wel rekening mee dat de batterij van een elektrische wagen veel groter is dan de doorsnee thuisbatterij en dat er stroomverliezen zijn bij (ont-)laden. U zal dus wellicht uw autobatterij niet volledig kunnen opladen met behulp van een thuisbatterij.  

Een thuisbatterij kan bij de invoering van het capaciteitstarief een rol spelen om uw maandpiek te verlagen. Als u uw voertuig 's avonds gewoon via het elektriciteitsnet oplaadt, verhoogt het laden uw standaardavondpiek (elektrisch kookvuur, oven, koelkast, verlichting, tv, ...) waardoor uw  maandpiek (die de basis vormt voor het capaciteitstarief) stijgt. Met een thuisbatterij kan u de kortstondige pieken van grotere verbruiksposten zoals een kookvuur of oven opvangen. 

Onze installateur kan met u nagaan of een thuisbatterij zinvol is voor uw persoonlijke situatie.  

Vragen over airconditioning

Er zijn verschillende soorten airco's beschikbaar, zoals wand-, vloer-, plafond-, cassette- en kanaalmodellen. Wandmodellen zijn het meest voorkomende type en worden aan de muur bevestigd. Vloermodellen zijn vergelijkbaar, maar worden op de vloer geplaatst. Plafondmodellen worden in het plafond ingebouwd en cassette- en kanaalmodellen worden achter het plafond verborgen.

De kosten van een airconditioning systeem zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de grootte van de kamer, de installatielocatie en het type airco. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €1000 en €5000, afhankelijk van de specificaties. Het is belangrijk om een offerte aan te vragen bij een professionele installateur om een nauwkeurige schatting van de kosten te krijgen.

Een airco is ontworpen om te koelen, terwijl een warmtepomp ontworpen is om zowel te koelen als te verwarmen. Een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een airco, maar kan de warmte van buiten gebruiken om de woning te verwarmen in de winter.

Het is belangrijk om een jaarlijkse onderhoudsbeurt uit te voeren om ervoor te zorgen dat de airco efficiënt blijft werken en dat de luchtkwaliteit optimaal blijft. Het is ook belangrijk om de filters regelmatig te vervangen en de condensor en ventilator schoon te maken om de levensduur van het systeem te verlengen.

Ja, een centraal airconditioning systeem kan het hele huis koelen, terwijl wand-, vloer-, plafond- en cassette airco's alleen individuele kamers of ruimtes koelen. Het is belangrijk om de grootte van de kamer en de capaciteit van de airco te overwegen bij het kiezen van het juiste type airconditioning systeem.

Ja, er zijn verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar in België voor het installeren van energie-efficiënte apparatuur, zoals airco's en warmtepompen. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld de energiepremie voor warmtepompen en in Brussel is er de energiepremie voor koeling en klimaatregelingssystemen. Het is belangrijk om te controleren welke subsidies beschikbaar zijn in uw regio en om te voldoen aan de voorwaarden voor de subsidieaanvraag. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de subsidiebedragen en de voorwaarden kunnen variëren en dat het altijd het beste is om de meest actuele informatie op te zoeken voordat u een aankoop doet.

Vragen over laadpalen

Het hangt af waar je gaat laden. Thuis laden is in de meeste gevallen goedkoper dan een publiek laadpunt.

Een gemiddelde elektrische auto verbruikt zo een 15 à 20 kWh per 100 km. Stel dat je tarief voor elektriciteit thuis €0,25 is en je rijdt gemiddeld 15,000 km per jaar, dan zal de laadkost voor je wagen tussen €563 en €750 per jaar liggen.

Bij het laden onderweg betaal je het tarief bepaald door de laadpaalexploitant. Deze kan naast een kWh prijs ook een starttarief en een stimuleringstarief aanrekenen. 

Met je bestaande aansluiting kom je waarschijnlijk al erg ver. Je auto laadt voornamelijk ’s nachts wanneer je andere elektrische apparaten niet gebruik worden. Met onze kennis wordt jouw laadstation op het juiste vermogen en tijdstip geprogrammeerd, zodat overbelasting van je elektriciteitsnetwerk wordt vermeden.

Dynamic Load Balancing zorgt voor een optimale energieverdeling op het netwerk, zodat overbelasting niet voorkomt en de wagen steeds optimaal kan opladen. Je kan de laadsnelheid zelf bepalen.

De laadsessie stopt meestal zodra de auto volledig is opgeladen. Opgepast: sommige aanbieders hebben een prijsstructuur die je per minuut in rekening brengt. Dat betekent dat, zelfs nadat je auto volledig is opgeladen, je de prijs per minuut moet betalen (vaak beschouwd als een "kost voor het parkeren"). Overweeg dit voordat je de auto voor langere tijd parkeert. Beter is het om je auto te verplaatsen zodra het opladen is voltooid. Zo kan het oplaadpunt worden vrijgemaakt voor de volgende bestuurder.

Snelladen is niet veel anders dan normaal opladen. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het alleen sneller. Een groot verschil met normaal opladen is vooral het gebruik van gelijktsroom. Met gelijkstroom wordt de omvormer in de auto niet gebruikt, maar wordt de batterij rechtstreeks door de laadpaal opgeladen. Hierdoor zijn veel hogere snelheden mogelijk dan bij wisselstroom.

De belangrijkste verschillen op een rijtje:

 
  • Opladen tot 80% in een half uur
  • Kabel zit aan de laadpaal ipv eigen kabel
  • Laden met gelijkstroom ipv wisselstroom

Vragen over energiebeheersystemen

Het is best eenvoudig: je huishoudelijke apparaten worden automatisch ingeschakeld wanneer de zon schijnt en er voldoende energie wordt opgewekt. Ongeacht of u daadwerkelijk thuis bent of niet.

De kost hangt af van het type oplossing, de inbegrepen functionaliteiten en de mogelijkheden om door de meetinformatie te navigeren.

Voor een instapmodel betaal je tussen 50 en 90 euro. Kies je voor een toepassing die ook als slimme thermostaat fungeert, dan loopt het prijskaartje op richting enkele honderden euro’s. Daarnaast zijn er ook abonnementsformules mogelijk, waarbij energiemonitoring bijvoorbeeld 24 euro per jaar kost.

Een energiebeheersysteem helpt je om de stijgende energiekosten te drukken en je zelfverbruik te optimaliseren door de geproduceerde hernieuwbare energie volledig te benutten. Daarvoor heb je bruikbare realtime-inzichten nodig en moet je de energiestromen in je huis kunnen automatiseren. Toestellen moeten automatisch worden in- of uitgeschakeld wanneer de productie erg hoog of laag is en overschotten moeten worden opgeslagen voor later. 

Vragen over dakwerken

Om te besparen op arbeidskosten is het verleidelijk om zelf je dakherstelling, isolatie … uit te voeren. Toch schakel je beter een ervaren dakwerker in. Een professional heeft niet alleen de nodige kennis om je dakwerken tot in de puntjes uit te voeren, maar beschikt ook over het nodige (veiligheids)materiaal.

Daarnaast maak je alleen aanspraak op premies en andere financiële voordelen (zoals het verlaagd btw-tarief van 6%) wanneer je samenwerkt met een erkend dakwerker. Doe-het-zelven is dus niet altijd voordeliger dan samenwerken met een vakman.

Dat hangt vooral af van het type dakwerk. Een dakherstelling laat je best zo snel mogelijk uitvoeren om ergere schade te vermijden. Je dak laten reinigen doe je best wanneer het buiten niet te warm is, niet regent en niet vriest. Een ervaren dakwerker geeft niet alleen advies, maar informeert je ook over het beste moment om je dakwerken te laten uitvoeren. Kom in contact met meerdere dakwerkers via onderstaand offerteformulier:

De term dakwerken dekt een brede lading. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten dakwerken die je kan laten uitvoeren:

1. Nieuwe dakbedekking plaatsen
2. Nieuwe dakconstructie plaatsen
3. Daklicht plaatsen
4. Dak isoleren
5. Dak reinigen en ontmossen
6. Schoorsteen reinigen
7. Dakherstelling

Heb je nog een andere vraag?

Stel ‘m dan hier!